Hetaste trenderna 2017

future_2017

Breakit spår framtiden och samlar de hetaste trenderna under 2017 – enligt de tyngsta svenska digitala techprofilerna.

Breakit.se skriver: ”Vi på Breakit har frågat några av Sveriges tyngsta digitala profiler om vilka trender som kommer att ha störst inflytande under 2017.

Så här svarade dem:

Isabella Löwengrip, bloggare och grundare av Löwengrip Care & Color: 

”Vi kommer att fortsätta se lösningar för att digitalisera beautybranschen som fortfarande är mycket penna och papper vid bokning. Det blir ett race under 2017 där bolag kommer slåss om marknadsandelar.”

Lisa Lindström grundare och vd på designbyrå Doberman: 

”2017 blir IoT-produkterna begripliga för gemene man. Som Telia Sense, Glue och Manetos.”

Sophia Bendz, investerare på riskkapitalbolaget Atomico: 

”Deep-tech, det vill säga AI, VR och AR, smart hårdvara och internet of things, har vuxit snabbt senaste året och jag tror att detta bara är början. AI och maskininlärning kommer att påverka hur alla driver business.”

Sara Wimmercranz, partner på riskkapitalbolaget Backing Minds: 

“AI/Machine learning är något söndertjatat, men kommer under 2017 få sitt genombrott inom en uppsjö av konsumentapplikationer och alla europeiska företag vars affär bygger på kunddata kommer att behöva snacka mer om GDPR.

Pitchkulturen kommer att dämpas och fler entreprenörer kommer att ägna sig åt att bygga sina bolag istället.

Låt oss kalla det Goodtech – att förbättra världen med teknologi – tror jag är en trend som är här för att stanna (och kommer i Stockholm snart få en plats i Niklas Norrsken House). Investerare vill i större utsträckning generera mer än monetär avkastning och ett generellt exempel på det är de 130 institutionella investerare som nyligen riktade sig till G20-länderna för att stärka lagstiftningen kring utsläpp av koldioxid och utvecklingen mot ”clean energy economy.”

Karl Rosander, grundare av poddplattformen Acast: 

”Chatbottar. Folk kommer se tokiga ut som pratar ut i det tomma. Men det kanske är bättre än gamnacke och klofinger? AI växer oerhört snabbt och möjligheterna för AI:n och bottar att förstå och uttrycka sig kommer att snart att vara nästintill oskiljaktig från en människa.”

Elin Elkehag, grundare och vd på hårdvarustartupen Stilla: 

”Internet of Things kommer att få genomslag i en större målgrupp och påverka många människor positivt.”

Hampus Jakobsson, affärsängel och grundare av startup-hubben The Ground:

”AI kommer påverka samhället. Inte bara teknik. Jag tror att vi kommer se 2017 hur AI tillsammans med automatisering och digitalisering kan förändra samhället, både till det sämre och bättre. Nationalstaten har i hundratals år byggt utbildnings- och hälsosystem för att kunna skapa arméer och fabriksarbetare. Vad händer när produktion och krig inte längre är ”people intensive” (kräver mycket personal reds. anm.)? Samtidigt kan teknologi göra oss till bättre människor. Förstärka oss. Vi behöver dock motvikten med empati och medkänsla, vilket teknologi hittills inte skapat. Jag tror inte vi kan få folk att stanna upp, men förhoppningsvis kan VR innebära samma sak som skönlitteratur gjorde under 1500-talet – ökad empati och förståelse för andra. Då drog det ner dödsstraff, nu kan det förhoppningsvis bygga broar.”

Zakaria Hersi, grundare av startupen Orten.io:

“Bland startups tror kommer ske konsolidering i vissa segment inom foodtech, marknadsplatser. Mer fokus i hållbara affärsmodeller kommer vara nyckel för investerare. Inom tekniska trender tror blir mer ”mainstream” och tillgänglig med VR och AI lösningar hos individer och i hemmet.”

Jessica Nilsson, partner på riskkapitalistbolaget Northzone:

“Under 2017 tror jag att vi kommer att få se machine learning slå igenom på riktigt. Vi har redan sett machine learning förbättra sektorer såsom adtech, ehandel och web 2.0. Under 2017 tror jag även att machine learning kommer att vara en drivkraft för innovation inom ytterligare sektorer såsom healthcare, agtech och automotive.”

Malte Andreasson, medgrundare och vd på United Screens:

”Live. Direkt. Förr direktsändning, nu livestreaming. Här och nu. Oavsett plattform. De digitala plattformarna blir folkets öga på vad som händer, oavsett när. Saker som aldrig förut har varit tillgängliga blir det. Bara de senaste månaderna har vi varit inblandade i livestreaming som välgörenhetsprojektet ‘Videohjälpen’ och ‘RMH Block Party’ med Samsung – i bägge fallen är live helt tydligt som en attraktion i sig. Och allt detta paras med att alla som en självklarhet förväntar sig att allt ska finnas tillgängligt i efterhand också.”

Källa: Breakit.se. Läs hela artikeln här!