Med hjärtat i Startlab

Patrik Byström

Patrik Byström är en återvändare. Efter många års pendling bestämde han sig 2016 för starta eget företag och bosätta sig i Värmland på heltid igen.

Patrik Byström har de senaste femton åren har han varit bosatt utanför Värmland och arbetat i förlagsbranschen. Hans roller har genom åren bland annat varit försäljningschef, logistikchef och marknadschef.
– Mitt jobb inom förlagsbranschen har varit bra, jag har vart tredje år fått nya och utmanande uppgifter och därmed inte heller sett något behov att flytta på mig, säger Patrik Byström.

Men så mötte han kärleken i Värmland. Efter många års pendling mellan familjen i Värmland och jobbet, bestämde han sig. 2016 skulle bli året då han startade eget företag och bosätta sig hos familjen i Värmland på heltid. Idag driver Patrik Byström PB Upphandling sedan ett halvår tillbaka. Arbetsplatsen finns på Karlstad Innovation Park, där han började med en plats i Startlab.
– Jag hade suttit några veckor hemma vid köksbordet innan jag fick nys om Startlab. Jag fastnade direkt för det alternativet. Jag gjorde mycket av grundarbetet och förberedelserna till företaget på Startlab under våren. Där fick jag bra hjälp från ett antal personer på Innovation Park, både från de som jobbade där och de hade sina egna nystartade idéer. Det är skönt att kunna gå till och från jobbet som egenföretagare, det blir mer tydlighet än att sitta hemma! Säger Patrik Byström.

Patrik Byströms affärsidé handlar om hjälpa företag sänka sina leverantörskostnader och ta en del av besparingen i provision. Företaget kan även gå in i specifika uppdrag om man själv inte har resurser att genomföra en upphandling eller annat som rör inköpsprocesser.

– Jag ser även en potential i att vara en resurs för företag som vill lämna anbud i offentliga upphandlingar och också stötta kommuner/landsting vid hög arbetsbelastning. Dessutom kommer jag ordna utbildningsdagar i förhandlingsteknik framöver, säger Patrik Byström.

Startlab har varit en bidragande del i utvecklingen av Patrik Byströms företag.
– Personalen på Karlstad Innovation Park har tipsat om personer att träffa och varit ett bra bollplank för att exempelvis testa presentationsmaterial. Teknisk kompetens finns ju också hos Ataco, ett företag som har sitt kontor på Karlstad Innovation Park. Alla övriga nyföretagare som delat med sig av sina erfarenheter har också varit värdefulla bollplank! säger Patrik Byström.

Nu har de sex månader som man får sitta i Startlab gått, och Patrik Byström har övergått till att hyra en kontorsplats i Karlstad Innovation Parks öppna kontorslandskap, Open Office.
– Företaget började snurra på, jag hade fakturerat mer än gränsen och jag hade varit där precis i ett halvår, vilket är maxtiden. Att övergå till ett eget skrivbord i Open Office gjorde att det blev ännu mer ”på riktigt”, säger Patrik Byström.