Hon hjälper företag med hållbarhetsarbete

Malin Thorsén

Malin Thorsén är grundare till företaget Bright Planet AB, och en av dem som valt att utveckla sitt företag i Startlab på Karlstad Innovation Park. Efter tio år i energibranschen vill hon nu hjälpa företag och verksamheter att komma igång med hållbarhetsarbete på ett strukturerat och konkret sätt.

Från och med 2017 är det obligatoriskt för större företag att hållbarhetsredovisa. Malin Thorsén är övertygad om att detta bara är början och att mindre företag också behöver börja tänka i dessa termer. Hennes företagsidé handlar därför om att hjälpa företag och verksamheter att komma igång med hållbarhetsarbete på ett strukturerat och konkret sätt, och visa att det är enkelt, meningsfullt och lönsamt.
– Det är inte så krångligt om man tror! Jag vill även visa hur man dessutom kan omsätta detta i sin kommunikation för att skapa goodwill och konkurrensfördelar, säger Malin.
Intresset för hållbar utveckling började för fem år sedan, då hon gick en utbildning på KTH i ämnet.
– För mig var den fantastisk och öppnade mina ögon för nya perspektiv. Enda sedan dess har hållbarhetsfrågan legat och pyrt och vuxit i mig. Om vi ska ha en bra morgondag – och kunna lämna över en bra värld till våra barn och barnbarn- då krävs att hållbarhetsfrågan blir konkret och inte bara finns på en meta-makro nivå, såsom den ser ut idag. Därför startade jag mitt företag! säger hon.

Energi berör människor
Malin Thorsén beskriver sig själv som en nyfiken, kunskapstörstig och driftig person.
– Jag vill göra nytta! Som yrkesperson går jag igång på svåra uppgifter och ruttnar till lätta uppgifter. Utmaningar är viktigt för mig!
På fritiden åker Malin skidor och spelar golf. Men hon poängterar att hon inte är ett träningsfreak – snarare en latmask.
– Jag är en person som behöver frisk luft och att röra på mig för att må bra!

Malin har tillbringat hela sitt professionella liv med kommunikation inom många olika branscher. De senaste 10 åren har hon tillbringat inom energibranschen. När hon berättar att hon nu är inne på 25 års erfarenhet brister hon ut i skratt.
– Jag känner mig inte så gammal!
Hon berättar om hur viktigt det är att arbeta med något som berör människors vardag.
– För mig är det viktigt att kommunikation inte bara når fram utan också in. Energi är något som berör människor, för hur många skulle egentligen klara sig utan el?

Århundradets största affärsmöjlighet
Det nystartade företaget Bright Planet AB får bra respons, även om hon inte fått samma start som andra kanske får i början.
– Detta är en ganska omogen marknad, vilket gör att den typen av rivstart som andra kanske har i sina företag har inte jag riktigt fått. Men däremot har jag fått en bra start och jag är jättenöjd! Jag är väldigt mån om att lägga ett gott fundament för hur jag ska jobba och har ett långsiktigt tänk, säger Malin.
Malin berättar att man brukar säga att omställningen till ett mer hållbart samhälle är århundradets största affärsmöjlighet.
– Och det stämmer i mångt och mycket. Det kommer krävas nya innovationer och nya lösningar. För de företag som tycker att detta känns kul finns det jättestora möjligheter! Om vi bara börjar bli hyfsat hållbara så har vi kommit mycket längre än vad vi gjort idag!

Valde Startlab
Under uppstartsfasen för Bright Planet AB valde Malin Thorsén att vara i Startlab.
– Startlab blev en möjlighet att kunna få en kontorsmiljö fast man inte har några inkomster, så att man slipper vara hemma. Hela miljön och atmosfären här är så härlig. Hela communityn bygger ju på att alla organisationer och företag befinner sig antingen i uppstart eller på något sätt arbetar med tillväxt. Här finns en ”Sharing and caring”-miljö, säger Malin.
Malin berättar vidare om att drivkraften i Startlab och på Karlstad Innovation Park är utveckling, och därför kan man vara väldigt frikostig med att dela med sig.
– Det är väldigt öppet med både idéer och kunskap. Jag kan berätta om min idé utan att behöva vara vaksam över att någon kan sno den. Exempelvis tyckte jag det var jätteskönt att kunna bolla min första offert med någon innan jag skickade iväg till kund. Man kan hjälpas åt att bygga en grundtrygghet och självförtroende i det.

Startlab hjälpte Malin att på olika sätt ta sig framåt i utvecklingen av Bright Planet AB.
– Att få komma hemifrån har varit jätteskönt. Jag är en extrovert person – jag behöver få träffa andra människor och behöver, och tycker det är trevligt med, ett socialt sammanhang. Det kan ge verkligen ge spin att höra andra resonera om sina företag och sina grejer. Jag gillar verkligen att det är en blandning av så många olika nationaliteter här, det är så himla blont på många ställen, men inte här!

Ljus framtid
På frågan om hur Malin ser på framtiden svarar hon att den är ljus.
– Jag känner stor tillförsikt med mitt företagande. Jag är säker på att det kommer bli bra men jag har ingen exakt bild av hur det ska se ut. Jag vill att det ska flyga, men har inte bestämt mig för om företaget ska växa och behöva anställda eller inte – det kommer ge sig med tiden.