Sunne först ut med nod till Karlstad Innovation Park

2615888

Bild: NWT

Sunne är först i Värmland med att etablera en nod till Karlstad Innovation Park. 5 maj klockan 10.00 blir det invigning i Sunne.

Ideum i Sunne har funnits i 15 år och byggdes som ett idé- och designcenter med en mix av företag, utbildning och kommunens näringslivsarbete.
– Dagens digitala verktyg gör att vi kan skruva på verksamheten och skapa nya samarbeten som gynnar företag och företagande, säger Kristina Lundberg, näringslivsutvecklare i Sunne kommun.

Tankar om utveckling av näringslivsarbetet och Ideum som mötesplats har pågått länge i Sunne. När kontak- terna med Innovation Park i Karlstad intensifierades under våren föll saker på plats.
– I diskussionerna med Innovation Park kom vi fram till att vi vill köra tillsammans i en nod.

– Det är ett spännande samarbete som kan börja med Sunne, som i dagarna utsågs till Sveriges bästa företagar- kommun. Genom olika mötesplatser tar vi ett nytt steg för att utvecklas och lära av varandra om nätverksbaserat arbetssätt. Att Karlstadföretag kan åka till Innovation Park Sunne och utnyttja de kompetenser som Sunne erbjuder blir ett värdefullt utbyte, säger Mats Williams, VD på Karlstad Innovation Park

Innovation Park Sunne på Ideum är öppet varje vardag. Flera fredagar arrangeras dessutom extra aktiviteter.
– De första två fredagarna, 12 och 19 maj, kör vi starta-företag-dagar för nya svenskar, berättar Nour Aghy från projektet Connecting people i Sunne.

Det blir också en variant av Startlab – ett koncept från Innovation Park för idébärare som ännu inte startat eller precis dragit igång sitt företag.
– Dessutom ska vi arbeta mer intensivt med de UF-företag som finns. De kan komma hit, skapa nya samarbeten och forma nya idéer, säger företagscoachen i Sunne, Marielle Magnusson.

Lokala entreprenörer bjuds in till Innovation Park Sunne liksom representanter från till exempel länsstyrelsen.
– Det kan handla om att vi tittar på TED-talks och diskuterar aktuella ämnen för företagare. Jag hoppas även att våra företagare tar chansen att åka ner till Karlstad och inspireras i den miljön. Vi behöver göra Värmland mer gränslöst. Att skapa Innovation Park Sunne som en nod till Karlstad är ett viktigt steg mot det, säger Kristina Lundberg.