Stor uppslutning på Gen(i)us

18471772_1671146282898809_878015965_o (kopia)

I veckan ägde Värmlands största jämställdhetskonferens, Gen(i)us, rum. Lokalerna på CCC fylldes av 400 personer sugna på att bli både inspirerade och upplysta av dagens olika talare.

Bakom konferensen stod Region Värmland och Länsstyrelsen i Värmland, två organisationer med tydliga uppdrag inom jämställdhet. Många av talarna för dagen hade som gemensam nämnare att prata om en resa man gjort som kommun, organisation eller person inom jämställdhetsarbete.

Johan Adolfsson, kommunikationschef i Gävle kommun, berättade att han som nyanställd blev uppringd av en arg Gävlebo. Utskällningen riktade sig mot kommunens genusstereotypa, exkluderande och drömdödande bildval. Tre år senare med hjälp från Genusfotografen, Tomas Gunnarsson, är läget helt annorlunda med riktlinjer för samtliga anställda om hur det ska arbetas för ett mer jämställd Gävle.

Lars Bergqvist har varit ordförande för Byggcheferna i nästan 30 år. Han berättade om kampanjen Stoppa machokulturen som Byggnads driver tillsammans med Byggcheferna  – en satsning som har hyllats, men också kritiserats hårt. Kampanjen är ett steg i riktningen mot att byggbranschen ska bli en jämställd plats för alla! Lars bBergqvist poängterade att det finns hopp för framtiden, tillsammans agerar vi mot machokulturen!

Mina Dennert är journalisten som fick nog av en näthatkultur som inte var inkluderande. Hon startade hashtaggen och facebookgruppen #jagärhär, som samlar människor som vill motverka hatiska och kränkande kommentarer på nätet. Idag har gruppen 65 000 medlemmar som tillsammans kämpar för att förändra debattklimatet i Sverige och skapa ett jämställt och jämlikt samhälle där alla får komma till tals.

Sammantaget fick deltagare som representerar en variation av organisationer i Värmland med sig mycket inspiration till att arbeta vidare för ett jämställd Värmland!