Alexander Westerdahl – Spotify

Spotify är bolaget som försöker få fler skapare att kunna leva på sin konst och fler lyssnare att njuta av den. De tror på att arbeta utan att vara bunden till en fysisk plats. Det ska inte spela roll om du sitter i Stockholm eller New York. Därför jobbar de nu enligt nya konceptet “Work From Anywhere” som Alexander Westerdahl berättade om på vår FredagsBOOST.

Vem är du, Alexander Westerdahl?

Jag bor i Stockholm och är född och uppvuxen i Linköping. Först pluggade jag till ingenjör men insåg att jag aldrig kommer bli duktig på det eftersom det fanns andra med större passion och glädje för ingenjörskapet än mig. Så jag reste runt och hade lite ströjobb.  Sedan hittade jag HR (Human Resources) och läste det i Linköping. Jag har haft olika roller inom HR och började med att stötta marknads- och säljorganisationer men på slutet har det blivit mer tech-fokuserat. Det är väl där jag hittade “sweetspoten” då jag hittade tillbaka till mina tech-rötter och samtidigt får jobba med HR, vilket är drömjobbet enligt mig iallafall. Idag har jag jobbat på Spotify i 6 år. .

Vad är Spotify?

Vi försöker demokratisera ljudindustrin, genom att göra det lättare för artister och kreatörer att dela sitt skapande med omvärlden och att nå och engagera sina fans. Det är också ett sätt för användarna att hitta relevanta artister och poddkreatörer att lyssna på. Vi började med musik men nu fokuserar vi otroligt mycket på poddar där vi har 2.6 miljoner poddar globalt och över 8000 på svenska. 

"vi är som ett jazzband. Ett jazzband är väldigt dynamiskt och alla behövs för att bandet ska fungera, det är samma hos oss."

NI HAR LANSERAT NÅGOT SOM HETER WORK FROM ANYWHERE, VAD ÄR DET?

Vi började prata redan för ett par år sedan om hur framtidens arbetsplats kommer se ut. Vi insåg ganska fort att flexibilitet och personlig upplevelse kommer vara nyckelorden. Vart, när och hur vi genomför arbetet. Sedan kom pandemin och tvingade oss att agera lite snabbare. Även om pandemin har drivit på förändringen så är det teknikutvecklingen och globaliseringen som har möjliggjort för Work From Anywhere. Det är olika för alla när och var man är som mest produktiv, och då landade vi i det här konceptet. Det innebär att du kan arbeta vart du vill i världen där vi är registrerade som arbetsgivare. Vi har kontor i 27 länder, våra största hubbar  är i Stockholm och New york. Du väljer även hur mycket du vill vara på kontoret. Om du väljer att jobba hemifrån hjälper vi till för att du ska få en hälsosam arbetsplats genom att erbjuda ergonomiska skrivbord, stolar och bra belysning. Väljer du att jobba på en plats där vi inte har ett kontor kommer du få ett Coworking Space-medlemskap för att få kontorsupplevelsen om det är vad du söker. 

VILKA NATIONALITETER MÖTER MAN PÅ ERA KONTOR?

Vi pratar engelska på kontoret då vi är ett globalt företag. Vi har ca 100 nationaliteter på Stockholmskontoret. Grundpremissen är att vi bygger en global produkt och för att bygga en produkt för alla människor i världen behöver vi ha olika perspektiv, erfarenheter och kulturella förståelser annars kommer vår produkt bli väldigt begränsad. 

VAD HAR NI FÖR ARBETSIDEOLOGI?

Ideologin vi använder är att vi är som ett jazzband. Ett jazzband är väldigt dynamiskt och alla behövs för att bandet ska fungera, det är samma hos oss. Det finns även ett par premisser eller regler som alla följer. Vi har valt att definiera våra regler, eller rättare sagt vår kultur, i vad vi kallar The Spotify Band Manifesto. Det hjälper oss att vara fokuserade och säkerställer att vi når de mål vi satt upp. Läs mer om det här.  

Inget evenemang hittades!