Från student till Draknästet

I en pitchtävling på Innovation Park insåg ingenjörsstuderande Göteborgaren Tobias Söderbom Olsson att han hellre skulle vilja driva en startup än jobba i ett tekniktungt storbolag. Tobias driver idag startupen Woodtube som ska revolutionera byggbranschen och nu senast såg du honom pitcha i Draknästet på SVT. 

Idén till Wood Tube, en byggregel gjord av papper som ska ersätta trä- och stålreglar, står två uppfinnare för. När de gick med i STING Bioeconomy blev de ihopkopplade med Tobias som avslutade sina studier i industriell ekonomi på Karlstad Universitet. 

Första steget för Tobias var att bege sig ut och presentera idén för fastighetsbolag. De tyckte reglarna lät spännande och ville testa bygga med dom. 

Efter att en lång certifieringsprocess var i hamn var nästa steg att producera en större mängd reglar så de kunde komma ut på marknaden och första referens projekten kunde sättas igång. 

Men hur hamnade tobias här? Han flyttade från Göteborg till karlstad för att plugga på universitetet. Han har alltid tyckt det varit spännande med bilbranschen. Men ju längre in i utbildningen han kom desto mer lärde han sig om skogsindustrin och blev inspirerad av alla innovationer som kommer från skogen. 

Vägarna in till Innovation park har varit många och har korsats genom olika nätverk. Drivhuset hade en case-tävling där forskare kom med olika idéer som skulle testas. 

I en casetävling anordnad av Innovation Park mfl pitchade Tobias in ett verktyg som räknar produkters klimatavtryck i faktiska kronor. 

Konsumenten kunde jämföra olika klimatavtryck och välja produkt utifrån det. Denna lösning resulterade i en vinst i tävlingen och gav Tobias en resa till Silicon Valley. I det inspirerande klimatet i Silicon Valley insåg han tjusningen i att driva en startup – där går det verkligen att göra skillnad. 

När han pluggade i Hong Kong skrev han även ett arbete åt Paper Provence om kinesisk skogsindustri och genom dom blev han tipsad om till sting bioeconomy som i sin tur kopplade ihop honom med uppfinnarna.  

Nu pågår arbetet med att skala upp produktionen och byggandet av en ny fabrik i Säffle. Sen är drömmen att reglarna blir en standard på marknaden.