JAG VILL ATT SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT SKA BEGE SIG UT I VÅR NATUR

Har du också tänkt på att det kan vara svårt att veta vart man kan vandra i våra svenska skogar? Det kan vara krångligt att hitta till själva leden och är även många gånger dåligt skyltat längs vägen, vilket skapar en otrygghet. 

Ulf är entreprenören som gillar programmering och att vandra. Tror ni han hittade en lösning på detta? 

 

Berätta, hur började allt?
– Det började för drygt ett år sen. Jag tränade för att göra en vandring i Wales, där jag skulle bestiga alla berg som var över 3000 fot på ett dygn, en utmaning som heter Welsh 3000s.. 

Jag jobbade under den tiden i Stockholm och bor i Kristinehamn, så då tänkte jag stanna längs vägen när jag åkte emellan och springa längs en led för att träna inför Wales-vandringen. Började googla, men lyckades inte hitta något vettigt. Jag kunde gå in på olika städers hemsidor och hitta leder inom den staden, men det krävde att ta reda på vilka kommuner som fanns längs vägen och att gå in på respektive hemsida. Jag ville kunna få alternativ längs hela vägen.

Sen var jag på en vandring och mötte en cyklist, då frågade jag om hen cyklade denna led som var på 4 mil. Då sa hen: nej, jag åker på den här korta 6-kilometersleden. Då kollade vi på en bristfällig PDF-karta som fanns online och då visade det sig att hen hade kommit fel och fick cykla tillbaka. 

Då kände jag att vi behöver ha tryggare sätt när man befinner sig ute i skogen. Skyltningen är inte så bra som man kan tro på vissa ställen. Och då började jag undersöka vad man skulle kunna göra.

Vad var första steget du tog för att ta idén vidare?
– Jag har en bakgrund som programmerare och började titta runt på vad man skulle kunna göra, och gjorde en prototyp. Detta för att tidigt kunna se om det skulle funka. Och det kände jag att det gjorde. Sen gick jag på företagsrådgivning hos bla. Almi där jag fick verifieringsmedel för att bygga en demo. Och den blev färdig i början på det här året.

Och nu är den klar och redo att användas?!
– Klar blir den aldrig men den finns publicerad och går att använda. Vi har gjort en MVP (minimum viable product) och har det som måste finnas, men sedan ska vi ha en mer lovable version. Där kommer det finnas ännu fler leder och funktioner. 

Hur funkar det rent praktisk, hur kommer lederna in i appen?
– Vi har ett antal startleder som vi på olika sätt har samlat in genom öppen data. Sedan bygger detta på Wikipedia-principen där alla kan vara med och samla in information kring lederna. Så det finns funktioner i appen. Om det är en led som saknas kan man spela in medans man vandrar. Sedan får jag upp en notis om att någon lagt in en ny led som jag dubbelkollar och godkänner. Sen finns den leden tillgänglig för alla. Ledägare kan också skicka in filer till oss som vi lägger in i appen. 

Vad är drömmen? Vad vill du uppnå med detta?
Jag vill att så många som möjligt ska bege sig ut i vår natur. Jag ser detta som friskvård, att folk är ute och rör på sig. Och även naturvård, att det finns ett större intresse att underhålla leder om det är fler som går där. Jag tror att de som går i skogen även kommer ta hand om miljön på ett bättre sätt i ett större perspektiv. Det kanske är långsökt men jag tror att människor kommer bli bättre på att tex. sopsortera och börjar ta bilen mindre och så vidare. 

Sen vill jag att vår app ska vara ”go to appen”, går man till turistbyrån och säger att man vill ut och vandra ska de hänvisa till den. Och då finns allt man behöver där. 

Läs mer om svenska leder HÄR.

Appen hittar ni HÄR.