Min dröm är att jobba med problemlösning som gör skillnad

Hej Therese! Berätta, vem är du?
Jag är en typisk entreprenör som tycker om att få saker att hända. Det har jag alltid varit, sen jag var liten, även om jag inte satt det ordet på det. Frågar man mina föräldrar eller andra i min omgivning, skulle dom säga samma sak. Jag har alltid velat testa och hitta på nya saker.

Jag är civilingenjör i grunden och det var egentligen inte ett självklart spår. Men på senare år har jag insett att det är problemlösningen i det som lockade. 

Det här med val av utbildning är intressant för det är tyvärr inte många som väljer ingenjörsutbildningen i första hand. Kommer du ihåg när intresset för ingenjörsyrket väcktes? 
Jag pluggade först media och kommunikation på gymnasiet men kände ganska snabbt att det inte fanns så stor utmaning i det. Jag hoppade av och visste inte riktigt vad jag ville och valde då istället natur för att få en bredd. Jag var den där eleven som var relativt duktig i alla ämnen och “förväntades bli något”.  För mig var inte valet helt självklart och, det kanske låter konstigt, men jag tyckte att dataingenjör kändes bredast. Jag fick bilden av att det fanns väldigt mycket olika saker man kunde jobba med och problemlösning är ju en ingenjörs vardag och det är den som har varit röda tråden hela tiden.

Vem är privata Therese?
Jag växlar mellan att vara rastlös och att vara i behov av totalt lugn. Jag uppfattas som extremt extrovert men är introvert. Jag laddar batterierna när jag är själv eller med min man och sitter gärna på en stubbe ute i skogen och tittar på en sjö eller liknande. 

Den rastlösa sidan av mig får nya ideer hela tiden både i jobb och privat. Jag tycker om när det händer saker. 

Vad gör du i din Innovation park roll?
Jag projektleder ett samverkningsprojekt mellan Paper Province, IUC Stål & Verkstad och Compare där Innovation Park står som projektägare. Det är ett projekt som är till för att stötta företag i Värmland under corona-krisen. 

Sen jobbar jag även med TechniQual som är ett community för en jämlik teknikbransch i Värmland. Utgångspunkten är att det är företagens ansvar att skapa attraktiva arbetsplatser så människor vill jobba där. Vi synliggör också teknikyrken för unga, för att få fler att inspireras till att arbeta i branschen i framtiden. Vi behöver göra det tillsammans för att lösa kompetensbristen. 

Vad gör du i ditt egna bolag?
Grunden är att jobba med problemlösningsmetoder, Jag erbjuder tjänster som process- och projektledning och jobbar även med uppdrag som inte kommit till projekt-stadiet än. Det kan vara företag och organisationer som har en utmaning och vill komma vidare men vet inte hur. Jag hjälper till och hittar nya riktningar framåt. 

I en annan del av företaget jobbar jag i just en sådan här process själv. Jag arbetar med att ta fram en plattform för barn med diabetes typ 1. Plattformen ska kunna stötta personer i barnets närhet genom korrekt information. Målet är att barn med diabetes typ 1 ska ha samma förutsättningar som andra barn, och att belastningen på familjen minskar.

När väcktes tanken om att starta eget? 
Jag började fundera när pandemin kom och jag var permitterad. Jag hade saknat den kreativa delen där hjärnan verkligen får jobba med problemlösning och nya ideer. Eftersom jag jobbat som konsult i 14 år och drivit företag innan så var det inte svårt att hoppa in i konsultrollen i egen regi. Då möjligheten dök upp att ta en deltidsanställning på Innovation Park så passade det bra ihop med eget företagande.

Har du alltid sett dig själv som en entreprenör?
Jag har inte sett mig som en entreprenör tidigare. Men nu när jag befinner mig i de sammanhangen så har det känts väldigt rätt. Tidigare har min entreprenörssida varit mina sidoaktiviteter, för att tillgodose den kreativa, innovativa sidan. Jag har tidigare utgått från andras förväntningar, med en civilingenjörsexamen inom IT, det är det jag förväntas arbeta med. Nu utgår jag från vad jag är bra på, mina personliga egenskaper, och vad jag vill göra, på fler plan än bara utbildning. Så ja nu ser jag mig själv som entreprenör, främst när jag får vara med och ta fram nya idéer tillsammans med andra, plattformen för barn med diabetes är ett sånt exempel.

Så att vara anställd och driva eget samtidigt funkar bra?
Det funkar väldigt bra när man ska starta upp. När man inte riktigt vet vad som kommer hända för då möjliggör anställningen att man får en trygghet och inkomst, samtidigt frigörs tid till sånt som inte är inkomstdrivande till en början. Alla har inte pengar sparade så man kan jobba och leva utan inkomst i ett år och då är det en jättebra kombination. 

Tips till alla som funderar på att starta eget?
Det beror på hur man är som person, och att utgå från det. Vissa behöver nog släppa jobbet helt och då är det bra att spara undan pengar så man kan gå all in i ett halvår. Sen finns det saker man kan börja med under en anställning som det praktiska med att starta upp ett bolag. Har man ett jobb där man går ner i tid skulle jag verkligen rekommendera det. Det är kan vara en frustrerande men samtidigt väldigt rolig, lärorik process. 

Vad är det roligaste med att driva eget företag?
Det är att själv få välja vad jag vill jobba med och styra min tid. 

Dina bästa tips till de som funderar på att starta eget?
Fundera på ditt varför och säg det högt. Ta steget och börja prata om det och bolla med någon. Både styrkor och svagheter kommer fram om man gör det. Välj olika personer som kan ge dig ett bredare perspektiv. 


Vart är du om 5 år?
Min dröm är att fortsatt få jobba med problemlösning som skapar värde och helst då att plattformen för barn med diabetes typ 1 är verklighet och har utvecklats. Jag har ett mindre bolag med anställda och har tagit fram en skalbar tjänst som löser problem för fler människor.

Hur kommer man i kontakt med dig?
Connecta gärna med mig på Linkedin HÄR.