Karlstad street art sätter färg på stadskärnan i Karlstad

Karlstad street art sätter färg på stadskärnan i Karlstad

Som svar på förra sommarens coronanedstängning samlade Innovation Park då en mängd olika aktörer som aldrig tidigare mötts för att tillsammans utveckla en mer levande och inbjudande stadskärna. På kort tid skapades gatukonstutställningen Karlstad Street Art. Utställningen fick stor uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt och i år har projektet utvecklats och växt sig ännu större. Internationella konstnären Jasmin Siddiqui som gjort gigantiska väggmålningar i Rom, Moskva, Miami, Sao Paolo och Katmandu har nu också gett Karlstad ett nytt landmärke.

 

Flera kuber och målningar har skapats i sommar av såväl internationella som lokala konstnärer. Marthe Hem, innovationsledare på Karlstad Innovationen Park var konstnärlig ledare för Karlstad Street Art och berättar mer om projektet.

– Att få jobba som konstnärlig ledare för ett projekt med ett så annorlunda angreppssätt på innovation och stadsutveckling som Karlstad Street Art är lärorikt på flera sätt. Dels ser jag hur avgörande det är att flera får vara delaktiga i utformningen av omgivningen runt omkring sig och samtidigt lär jag mig om de regler och den historia som finns att följa och ta vara på säger Marthe.  

Karlstad Street Art har för andra året i rad gett stan någonting att samlas och samtala kring mitt i en tid kantad av pandemi och butiksdöd. Dessutom har ett nytt besöksmål skapats i form av den stora muralmålningen 

– Projektet är långsiktigt och önskar att göra Karlstad till en än mer attraktiv plats att både besökare och boende. Fokuset i år har varit på värdskapet. Att alla vi jobbar med, såväl konstnärer som samarbetande företag ska känna på den där Sola i Karlstad-effekten som vi är så stolta över. Den skiner igenom i ett 140 kvadrats tesällskap mellan en varg och ett rådjur på Västra Kanalgatan, tolkat av en av världens främsta graffitimålare. Den syns till i den spontanporträtterade chihuahuahunden Uno i Älvbrinken. Och på torget i Skoghall så är det en gigantisk pilfink som har samlat ett helt samhälle kring något vackert och enande. Det är jag stolt över, och det kan övriga initiativtagare och Karlstads kommun också vara, berättar Marthe.

 

Utställningen står kvar till vecka 40 och kuberna står på Soltorget, Tingvallagatan,  Hagatorget, Älvbrinken, och vid Scandic Winn.

Karlstad Street Art är ett initiativ av Karlstad Innovation Park, Centrum Karlstad, MittiCity och Brickfield med finansiering från Karlstad Kommun och samarbetspartners som Peab, Ramirent, Löfberg Fastigheter, Wermlands Invest, Karlstad El och Stadsnät och Hammarö Bostäder med stöd av Region Värmland samt EUs regionalfond.