Tom gör världen mer synlig med hjälp av 3D-visualisering

Tom gör världen mer synlig med hjälp av 3D-visualisering


Tom Eriksson, , har genom sin problemlösningsförmåga kommit på idén att starta Tom Eriksson 360 AB, ett företag som gör 3D-modeller av byggnader. Innovation park blev en plats för honom att komma till för att bli inspirerad och bolla idéer tillsammans med andra. Genom sina 3D-modeller försöker han att göra världen lite enklare att förstå.

Tom arbetar som 360-fotograf och hans relativt nystartade företag, Tom Eriksson 360 AB, tar bilder på arkitektur för att göra platser mer synliga för de som vill ta del av dem. Ursprungligen kommer Tom från Hamburg och har bland annat en kandidatexamen inom arkitektur i bagaget. I somras flyttade han till Karlstad tillsammans med sin fru och startade sitt företag. Idén om att starta företaget dök upp under tiden som han arbetade på sitt senaste jobb som projektledare inom renovering på ett företag i Hamburg. 

– Jag försöker alltid att hålla mina ögon öppna för omgivningen och är duktig på att komma på idéer baserat på vad som händer runt omkring mig. Det är viktigt att vara öppensinnad, säger Tom.

Under arbetets gång insåg han att mycket information inom arbetet förlorades, det var till exempel inte alltid så enkelt att visa folk hans tankegångar gällande byggnadsinformationshantering. 

– Arkitekter använder sig ofta av en speciell typ av programvara för att göra modeller av byggnader. För några år sedan började de även med en särskild intelligent 3D-modellbaserad process som ger dem insikt och verktyg för att på ett mer effektivt sätt kunna planera, designa, konstruera och hantera byggnader och infrastruktur. Jag tror att de flesta av oss är mer vana vid att hantera foton, därför varför jag valde att arbeta med 3D-visualisering. Det går att lägga in information i foton också, så på det här sättet kan jag ge folk tillgång till information via ett verktyg som alla har tillgång till. Jag skapar inte bara 3D-modeller av miljöer som folk kan ta del av och ”vandra omkring” i. Det finns så mycket mer information om byggnaderna som går att lägga in i de här så kallade rundvandringarna, det gör det mer intressant för alla, förklarar han.

Handlingsmänniskor och inspiration
Till en början tyckte Tom att vägen till att starta ett företag i Sverige kändes väldigt lång, men det gick trots allt relativt fort och efter cirka tre månader var han klar.

– Att starta det här företaget var ett litet äventyr. Jag är en väldigt otålig kille och kom på företagsidén i juli, när nästintill hela Sverige är på semester, så det var väldigt svårt att få information om hur man gör. Senare kom jag i kontakt med en person på Innovation park, och där kunde jag bolla ideér med en mängd intressanta och drivna människor som inspirerade mig på många sätt.

Innovation park erbjuder bland annat en kreativ miljö där du får inspiration och kan utvecklas tillsammans med andra handlingskraftiga människor, vilket är viktigt när du till exempel vill starta ett företag. För Tom har Innovation park skapat en plats för honom att träffa andra drivna personer.

– Jag blev introducerad för Innovation park förra året och upptäckte snabbt att det är en väldigt inspirerande plats. Det finns så många människor där som har gjort konstiga och intressanta saker, vilket inspirerade mig. Det som jag tycker är coolt med Innovation park är att du kan bolla dina idéer en mängd olika engagerade människor, så det kan skapa en mängd nya möjligheter om du är öppen för det, säger han med ett leende.